BedrijfsOvername financieren

Gratis in 1 minuut berekenen wat je kunt financieren

Michiel Dullaert

Alexander heeft 23 jaar bij ING gewerkt als specialist en teamleider bedrijfsoverdracht en waardebepaling voor familiebedrijven en DGA’s.Hij is onze specialist op het gebied van in- en uitkoop van aandeelhouders, management buyout en waardebepaling. 

Alexander Thomassen | In- en uitkoop aandeelhouders

Overnamefinanciering

Financiering maakt groei door overnames een stuk eenvoudiger. Door de overname te financieren hoef je minder zelf te investeren. Hierbij is het niet alleen van belang om te kijken naar de overnamesom die betaald moet worden. Het werkkapitaal is eigenlijk net zo belangrijk. Maar denk eraan: financiers zijn kritisch en stellen strenge voorwaarden. Het is niet eenvoudig om een overname te financieren. Hoe alles werkt op gebied van bedrijfsovername financiering leggen we je graag uit.

    Ondertekenen inkopen in bedrijf

    Wat is bedrijfsovername financieren

    Alles wat je moet weten

    Wie zijn wij

    Contact

    Privé workshop van 3 uur voor €550,-

    Lees meer over ons nieuwe aanbod!

    Overnamefinanciering berekenen?

    Wil je uitrekenen hoeveel financiering je nodig hebt om een bedrijf over te nemen? Wij hebben een indicatieve overnamefinancieringstool ontwikkeld. Volg de stappen van onze tool en je krijgt direct te zien hoeveel overnamefinanciering je nodig hebt.

    Meer weten over de uitkomst? Onze specialisten helpen je graag verder.
    Bel ons op 088-2428365.

    Wat je moet weten over bedrijfsovername financieren

    Financiering van een overname is het betalen van de koopsom van de aandelen door middel van eigen kapitaal en aangetrokken vreemd vermogen. Met het gezamenlijke bedrag kan je een bedrijfsovername financieren. We kennen 6 vormen financiering van een overname, te weten:

    1. Eigen middelen (eigen inbreng, geld dat jij vanuit privé betaalt of geld wat je van vrienden en familie leent)
    2. Financiering door de verkoper (de verkoper neemt genoegen met een betaling van bijvoorbeeld 70% van de koopsom en de resterende 30% wordt omgezet in een lening die je in een beperkt aantal jaren moet aflossen)
    3. Krediet bij de bank (de bank financiert een deel van de overname met leningen)
    4. Formele en informele investeerders (zij kopen een deel van de aandelen zodat jij niet alles alleen hoeft te doen, maar je hebt dan wel een mede-eigenaar)
    5. Crowdfunding (kapitaal van investeerders via een crowdfunding platform)

    Investeerders en crowdfunding brengen risicodragend kapitaal in, geen leningen. Daarom krijgen zij aandelen in het bedrijf wat wordt overgenomen, met zeggenschap. Hoeveel aandelen ieder krijgt is onderwerp van onderhandeling. Hoe meer kapitaal je inbrengt, hoe hoger het percentage aandelen wat je krijgt.

    Inkopen in bedrijf
    Pieter Westland

    Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

    Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

    Wie gingen jou voor

    Privé workshop van 3 uur voor €650,-

    Soms wil je eerst met een expert de diepte in, bijvoorbeeld om een idee van de waarde van je onderneming te krijgen, om een complexe onderhandeling voor te bereiden of om een zakelijk voorstel inzake koop of verkoop van aandelen uit te werken. 

    Pieter Westland

    Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

    Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

    Wat je voor de rest nog moet weten

    Hoe werkt het financieren van bedrijfsovernames?

    Bij het financieren van overnames is het belangrijk om niet alleen de aankoopsom in de berekening mee te nemen, maar ook het werkkapitaal van het over te nemen bedrijf vast te stellen. Je wilt voorkomen dat het bedrijf alleen investeringen kan doen of kan groeien door een kapitaalinjectie van de aandeelhouders. Liever spreek je met banken en werkkapitaal financiers af wat de limieten zijn waarbinnen zij het werkkapitaal kunnen financieren.

    Financiers zijn risicomijdend en daarom wordt er bij elke overname gekeken welke zekerheden, borgstellingen en garanties de koper kan aandragen. De financier wil voorkomen dat de eigenaren in slechte tijden de onderneming achter laten en de financier opzadelen met een groot verlies. Financiers zoeken daarom vooral commitment bij de nieuwe eigenaren.

    Cruciaal is dat de nieuwe eigenaren een realistisch business plan met geloofwaardige financiële prognoses maken. Geen “hockeysticks” of exponentiële groei, dat gelooft niemand. Financiers maken op basis van die prognoses hun eigen scenario’s en kijken dan of ze het risico van deze overname acceptabel vinden.

    Financiering via de bank

    Bancaire financiering – ofwel een lening bij de bank – is vaak samen met participatiemaatschappij de grootste bron van vermogen om de overname te financieren. Groot voordeel van deze manier van financieren ten opzichte van investeerders of private equity is, dat je eigenaar blijft van je bedrijf en hiervoor geen aandelen hoeft te verkopen.

    Dit grote voordeel brengt vanzelfsprekend ook het grote nadeel met zich mee: je moet rente en aflossingen betalen. Het bedrijf krijgt dus een flinke maandelijkse last erbij. Het is daarom ontzettend belangrijk om een goede balans te houden tussen de rentelast en de te verwachten inkomsten na de overname.

    Om de kans op financiering via de bank te vergroten is het belangrijk dat je een uitgebreid en geloofwaardig businessplan hebt, zodat je jouw financieringsaanvraag kunt onderbouwen. Voordeel is, dat je in een lopend bedrijf stapt en daarom kan je deze zijn er jaarcijfers en tussentijdse cijfers aanwezig. Die moet je goed analyseren zodat je uit kunt leggen wat het verdienmodel van de onderneming is.

    De omzet en winst, maar ook de verwachte groei geven goed weer welke financiering verantwoord is om aan te vragen.

    Denk eraan dat de bank eigen riskmanagers heeft die jouw aanvraag zeer kritisch zullen beoordelen. Als je veel te rooskleurige prognoses maakt kom je niet geloofwaardig over. Weer realistisch en beschrijf de risico’s van de onderneming en wijze waarop je deze risico’s beheerst. De bank moet vertrouwen krijgen in jou en je plannen. Dat win je vooral door realistisch, eerlijk en transparant te zijn.

    Wanneer kun je een overnamefinanciering aanvragen?

    Het aanvragen van financiering voor overnames is de laatste stap die wordt genomen nadat alle berekeningen zijn gedaan om tot de optimale financieringsmix van jouw overname te komen. Dit wordt opgeschreven in een zogenaamd financieringsmemorandum en dat wordt aan de bank overhandigt.

    De aanvraag van een overnamefinanciering wordt meestal door financiële adviseurs gedaan die de aanvraag neerleggen bij gespecialiseerde overnamefinancieringsdesks. Banken gebruiken de term “aquisition finance” of “event finance” voor dergelijke gespecialiseerde financieringsteams. Deze specialisten doen niets anders dan de hele dag door aanvragen voor overnames te beoordelen, vragen te stellen en analyses te maken.

    Hoe lang duurt het om financiering van de overname af te lossen?

    Als de financiële positie en de cashflow van het bedrijf voldoende wordt geacht om de overnamefinanciering door te zetten dan volgt meestal een leningsvoorstel met een looptijd van 5 jaar. Vaak wordt de rente maandelijks in rekening gebracht en de aflossing per maand of per kwartaal.

    Je bent dus 5 jaar lang gebonden aan je verplichtingen om de “debt services” (rente en aflossingen) te betalen. In die periode heb je weinig tot geen ruimte voor grote investeringen (tenzij de bank akkoord is) en dividend (eerst de bank aflossen, dan pas dividend).

    Ons Team

    Alexander Thomassen

    Alexander Thomassen

    In- en uitkoop aandeelhouders

    Ben Kaal

    Waardebepaling & medewerkersparticipatie

    Juan Weijers

    Juan Weijers

    Sparringspartner

    Peter Paauw

    Peter Paauw

    Business Administration

    Onze diensten

    Waar wij jou bij kunnen helpen

    Bedrijf succesvol verkopen

    Bedrijf verkopen

    Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

    Bedrijf kopen - jump corporate finance

    Bedrijf kopen

    Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen je graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

    Presentatie geven om Investeerders te zoeken

    Investeerders zoeken

    Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen je helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

    Management buy in

    Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen je helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst.

    Jump Corporate Finance

    Bel ons vandaag nog