Bedrijf verkopen

Gratis de waarde van je bedrijf berekenen…

Michiel Dullaert

Alexander heeft 23 jaar bij ING gewerkt als specialist en teamleider bedrijfsoverdracht en waardebepaling voor familiebedrijven en DGA’s.Hij is onze specialist op het gebied van in- en uitkoop van aandeelhouders, management buyout en waardebepaling. 

Alexander Thomassen | Verkopen van bedrijven & in- en uitkoop aandeelhouders

Dus jij wil je bedrijf verkopen?

Je bedrijf verkopen is een ingewikkeld proces dat zorgvuldige voorbereiding en nauwgezette uitvoering vereist. Aan het begin staat de voorbereidingsfase, waarin het cruciaal is om een professionele waardering van je bedrijf te laten uitvoeren. Dit geeft je een helder beeld van de waarde van je onderneming. Daarnaast is het essentieel om ervoor te zorgen dat al je financiële administratie, contracten, en andere belangrijke documentatie up-to-date en goed georganiseerd zijn. Het is ook raadzaam om adviseurs in te schakelen, zoals een makelaar in bedrijfsovernames, een accountant en een advocaat die gespecialiseerd zijn in bedrijfsoverdrachten, om je door dit complexe proces te leiden.

Na de voorbereiding volgt de fase van marktverkenning, waarin je potentiële kopers identificeert. Dit kunnen concurrenten, leveranciers, klanten of investeerders zijn. Je moet ook een verkoopstrategie bepalen, waarbij je beslist of je het bedrijf in zijn geheel of slechts een deel ervan wilt verkopen.

Vervolgens maak je het bedrijf verkoopklaar door operationele verbeteringen door te voeren die de waarde kunnen verhogen, zoals het verhogen van efficiëntie of het verminderen van kosten. Het is ook belangrijk om juridische en fiscale structuren te optimaliseren om eventuele problemen voor de verkoop op te lossen.

Het eigenlijke verkoopproces begint met het samenstellen van een informatiememorandum dat een gedetailleerd overzicht van je bedrijf biedt aan potentiële kopers. Het gebruik van verschillende kanalen om je bedrijf te promoten bij potentiële kopers is cruciaal, evenals het voeren van onderhandelingen en het beoordelen van biedingen van geïnteresseerde partijen.

Na de initiële fase komt de due diligence, waarbij de koper een grondig onderzoek zal uitvoeren naar de financiële, juridische en operationele aspecten van je bedrijf. Dit leidt tot contractonderhandelingen, waarbij je samenwerkt met je adviseurs om de verkoopovereenkomst en andere relevante documenten te finaliseren. De afsluiting van de verkoop omvat het voltooien van alle juridische en financiële formaliteiten.

Na de verkoop is de overdracht van het bedrijf aan de nieuwe eigenaar een belangrijke stap, waarbij je samenwerkt om een soepele overgang te waarborgen. Het is ook belangrijk om aan alle post-verkoop verplichtingen te voldoen, zoals consultancyperioden of non-concurrentiebedingen. 

Op deze pagina vind je daarom alle informatie die relevant voor je is ter oriëntatie. Zodat je later niet afhankelijk bent van externe partijen. Uiteindelijk is de verkoop van jouw bedrijf een proces waarin jij in de lead moet zijn en niet je adviseurs.

Vragen die daarbij spelen:

  • Wat kan ik voor mijn bedrijf krijgen?
  • Hoe werkt een waardebepaling?
  • Hoe kom ik aan een goede koper?
  • Wat is due diligence en hoe werkt het?
  • Wat betekent “locked box”
  • Moet ik een earn out accepteren of niet?
Bedrijf succesvol verkopen

Vraag gratis onze whitepaper aan!

Het tien stappenplan

Alles wat je moet weten

Wie zijn wij

Contact

Privé workshop van 3 uur voor €650,-

Lees meer over ons nieuwe aanbod!

Snel de waarde van jouw bedrijf berekenen?

Wil je jouw bedrijf laten waarderen? Wij hebben een indicatieve waardebepalingstool ontwikkeld. Volg de stappen van onze tool en je krijgt direct de waardebepaling van jouw bedrijf.

Meer weten over de uitkomst? Onze specialisten helpen je graag verder.
Bel ons op 088-2428365.

Hoe verkoop je een bedrijf?

Een bedrijf verkopen is een proces wat verloopt volgens een vast stappenplan om te voorkomen dat je belangrijke zaken mist. Eigenlijk gaat elke verkoop van een bedrijf in 10 stappen, te weten:

  1. Waarde bepalen
  2. Kopersmarkt onderzoeken
  3. Documenten opstellen
  4. Kopers benaderen
  5. Kennismakingen
  6. Onderhandelen
  7. Intentieverklaring
  8. Due dilligence 
  9. Koopovereenkomst opstellen
  10. Afronden verkoop

Hieronder vind je meer uitleg over hoe elke stap werkt.

1. Waarde bepalen

Wat je als eerste moet doen voordat je jouw bedrijf op de markt brengt, is de waarde bepalen. Zo weet je waar je over praat en voor hoeveel je kunt verkopen. Check onze gratis tool waardebepaling om een eerste indruk te krijgen. Een goede waarde indicatie voorkomt dat je een onredelijke voorstelling hebt van de waarde waardoor je geïnteresseerde partijen afstoot. Een volledig waarderingsrapport is omvangrijk en kostbaar, meestal kom je met een “calculatorische opdracht” ook al heel ver. Realiseer dat je waarde subjectief is en dat de andere partij ook een waardering heeft laten maken. Het gaat er om samen tot een goede prijs te komen.

2. Kopersmarkt onderzoeken

Als je jouw bedrijf verkoopt, wilt je natuurlijk de ideale koper vinden. Om te voorkomen dat je tijd en geld investeert in partijen die later afhaken of beloftes niet waar maken, kan je ervoor kiezen kopers te laten screenen. Dit kost misschien meer tijd of geld, maar over het algemeen verdient zich dit terug. Een professionele financieel adviseur kan bedrijven financieel toetsen en belangrijke informatie voor jou ontsluiten.

3. Documenten opstellen

Voordat je in gesprek kan met potentiële kopers, is het belangrijk om documentatie zorgvuldig te laten opstellen. In het eerste stadium kan je hierbij denken aan een informatiememorandum (IM). Dit is een verkoopbrochure met daarin alle relevante informatie die een koper nodig heeft om een voorlopig bod uit te brengen. Ben je al in gesprek met een mogelijke koper, dan wordt er vooraf een geheimhoudingsovereenkomst (Non Disclosure Agreement of NDA) getekend.

4. Kopers benaderen

Je kunt beter niet zelf de potentiële kopers benaderen. Op die manier komt Iedereen in jouw omgeving te weten dat jouw bedrijf te koop staat. Er komt veel bij kijken en het is een emotionele, tijdrovende klus, wat je beter door een specialist kan doen. Deze gaat dan de kopers met een geanonimiseerd bedrijfsprofiel (teaser) partijen benaderen om hun interesse te peilen.

5. Kennismakingen

Kennismakingen zijn informatieve gesprekken tussen jou en de serieuze kandidaat koper. In dit gesprek wisselen jullie beide informatie uit. Jij wilt weten wie je voor je hebt en de koper wil vanzelfsprekend meer weten over jouw bedrijf. Waarom wil je het bedrijf verkopen? Wat ga je daarna doen? Wat zijn hun plannen met het bedrijf na overname? Waar halen zij het geld voor de overname vandaan? Aan welke prijs zitten ze te denken? Soms is het wenselijk dat er ook gesprekken met het management plaatsvinden als deze na de verkoop aanblijven.

6. Onderhandelen

Onderhandelen wordt over het algemeen in samenwerking met een financieel specialist gedaan. Jij bent emotioneel betrokken bij de zaak en een financieel adviseur kan met zijn ervaring de onderhandelingen professioneel begeleiden. Tijdens het onderhandelen wordt gesproken over de koopsom, dealstructuur, overnamefinancieringen, voorwaarden en waarborgen. Natuurlijk blijf jij in de lead. Als je de deal niet wilt gebeurt het niet.

7. Intentieverklaring

De intentieverklaring is in feite een bod onder voorbehoud. In de intentieverklaring worden afspraken gemaakt die als doel hebben om tot een koopovereenkomst te komen. Hiervoor wordt vaak een exclusiviteitsclausule opgenomen. Dat betekent dat jij als verkoper niet meer met andere partijen onderhandelt. De koper heeft daarmee als enige een kans op een deal.

8. Due diligence

Een koper heeft het recht om onderzoek te doen in jouw bedrijf. Dit onderzoek noemen we het boekenonderzoek of due diligence. In dit onderzoek toets de koper hoe betrouwbaar de informatie is die jij verstrekt hebt over jouw bedrijf. Due diligence is het proces waarbij alle risico’s door de koper in kaart worden gebracht en waarbij de koper al die risico’s probeert af te dekken. Zijn er ontbindende of opschortende voorwaarden in de intentieverklaring opgenomen? Dan mag koper daar beroep op doen als daartoe aanleiding is. Wees daarom heel zorgvuldig als het om informatievoorziening gaat.

9. Koopovereenkomst opstellen

Wanneer de koper en jij akkoord zijn met de voorwaarden wordt de koopovereenkomst opgesteld. In deze overeenkomst worden alle afspraken, garanties, zekerheden, vrijwaringen en voorwaarden vastgelegd. De koopovereenkomst wordt ook wel Share Purchase Agreement (SPA) genoemd.

10. Afronden verkoop

In de afrondingsfase wordt de verkoop bij de notaris afgerond en de koopsom voldaan. Soms blijf je als verkoper langer financieel aan de onderneming verbonden. Bijvoorbeeld als de koper niet voldoende geld heeft om jouw koopsom in 1 x te betalen. Of als je besluit om zelf met de koper mee te doen in de vorm van een minderheidspakket aandelen. Of als een deel van de koopsom afhankelijk is van toekomstige resultaten.

Bedrijf verkopen
Vraag onze white paper aan!

Kom alles te weten over wat belangrijk is bij het verkopen van je bedrijf.

Wie gingen jou voor

Privé workshop van 3 uur voor €650,-

Soms wil je eerst met een expert de diepte in, bijvoorbeeld om een idee van de waarde van je onderneming te krijgen, om een complexe onderhandeling voor te bereiden of om een zakelijk voorstel inzake koop of verkoop van aandelen uit te werken. 

Maarten Koolen

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

Alles wat je moet weten

Wanneer tot verkoop overgaan?

Voor elke ondernemer is het moeilijk om het bordje “te koop” op te hangen. Jouw bedrijf wordt vaak gezien als “jouw kindje”. In sommige gevallen is verkoop noodzakelijk. Bijvoorbeeld door slechte prestaties, gebrek aan opvolging, echtscheiding of overlijden. Maar in heel veel gevallen is het ook een hele mooie stap om te verkopen. Je bedrijf heeft goed gedraaid en na de verkoop ben je verlost van de constante druk en de eindverantwoordelijkheid, ben je financieel onafhankelijk of kan je met pensioen. Lang wachten op het juiste moment helpt meestal niet, omdat het ideale moment niet bestaat. Stel je hebt een webshop voor waar mensen kaarsen kunnen kopen die al jaren winst maakt en je hebt ook je eigen producten ontwikkeld. Dan kan het een goed idee zijn om verder opschalen van de business aan een ander over te laten.

Waarom zou je jouw bedrijf verkopen?

Een goed bod

Ook al ben je helemaal niet bezig met het verkopen van je bedrijf, er kan altijd een goed bod op jouw pad komen. Soms is het bod zo goed, dat je dat niet kan negeren. Krijg je een goed bod, dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken, want misschien is het bod te mooi om waar te zijn.

Winstgevend

Als je al meer dan 3 jaar een winstgevend bedrijf bent in een lucratieve markt, dan ben je een interessante koop voor potentiële kopers en investeerders. Is de waardebepaling van jouw bedrijf hoog? Dan is het misschien een goed moment om het bedrijf te verkopen zodat je de waarde omzet in cash (“cashen”). Je kunt altijd besluiten om met dat geld opnieuw te gaan ondernemen als je dat wenst.

Aan wie wil je verkopen?

In sommige gevallen wilt je jouw bedrijf verkopen aan een bepaald persoon die je kent. Dit kan jouw kind, familie, management of personeel zijn. Hierbij moet je opletten dat een overdracht familie of medewerkers altijd belastinggevolgen met zich meebrengt. Het moet wel een zakelijke transactie zijn alsof je verkoopt aan een derde.

 

Hoe werkt verkopen van een bedrijf aan familie?

Verkopen aan familie is niet voor iedereen weggelegd. Binnen de agrarische sector is het heel gebruikelijk, maar voor veel andere bedrijven is het een stuk lastiger. Het gaat om veel geld en dus ook vaak om veel financiering. En ondernemerschap is niet erfelijk. Veel familiebedrijven besluiten vanaf de 3e en 4e generatie het bedrijf daarom toch te verkopen aan derden. Hieronder gaan we nader in op het verkopen van je bedrijf aan jouw kind.

Hoe werkt verkopen van je bedrijf aan je kinderen?

Als je jouw bedrijf wilt overdragen aan jouw kinderen, dan komen hierbij niet alleen zakelijk aspecten kijken. Ook emoties hebben invloed op de overdracht. Daarom is het belangrijk dat emotie niet de overhand krijgt en je samen met een financieel adviseur bekijkt wat de werkelijke waarde van het bedrijf is. Je wilt niet dat je kinderen krom liggen om jouw bedrijf te kopen. Je wil ook niet dat zij jouw bedrijf direct weer doorverkopen nadat ze het van je hebben gekocht. Je wil jouw kinderen immers de kans geven om een familiebedrijf over te nemen en je vind het belangrijk dat jouw bedrijf binnen de familie blijft. Vanwege de sterke bedrijfscultuur en de bestaanszekerheid voor de medewerkers bijvoorbeeld. Als jij het bedrijf voordelig aan jouw kinderen verkoopt is het niet fijn als zij daar een slaatje uit slaan. Om die redenen wordt vaak een clausule in de koopovereenkomst opgenomen waarin staat dat de verkoper een percentage van de koopsom krijgt bij vervreemding binnen een vastgelegde periode. Dit heet een non-speculatiebeding.

Ondernemers die hun bedrijf aan hun zoon of dochter verkopen nemen vaak een earn out regeling op. Dit houdt in dat hun zoon of dochter niet direct het hele bedrag moet ophoesten, maar dat een resultaatafhankelijke nabetaling wordt verbonden aan de verkoop. Als de onderneming goed presteert, dan heeft de earn out waarde en moet deze worden betaald. Als de onderneming niet goed presteert heeft de earn out geen waarde en vervalt deze. Een earn out regeling zorgt ervoor dat de kinderen door een lagere koopsom eenvoudiger de financiering rond kunnen krijgen. Daarnaast heeft de verkoper over langere tijd rendement uit zijn verkochte onderneming, mits de onderneming goed presteert.

Hoe kun je jouw bedrijf aan personeel verkopen?

Bij gebrek aan opvolging in de familie of om de bedrijfscultuur te bewaren wordt een bedrijf verkocht aan het personeel. Zo krijgt het huidige personeel de kans om verder te gaan met de ontwikkeling van activiteiten en kunnen zij meer groei realiseren. Verkoop aan personeel betekent meestal verkoop aan de huidige managers. Dit heet een Management Buy Out. Zij hebben de juiste kennis om het bedrijf te leiden en kunnen daarom makkelijker de financiering regelen. Ook bij verkoop aan personeel wordt vaak een deel van de koopsom pas later betaald.

Hoe werkt het verkopen van jouw bedrijf aan een werknemer?

Niet alleen managers kopen bedrijven. In sommige gevallen neemt één werknemer het bedrijf over. Dit is vooral op gebied van financiering lastiger, omdat de werknemer alleen is. Dit kan worden opgelost door het verstrekken van een achtergestelde lening van de verkoper aan de koper. In dit geval wordt de koopsom ook niet helemaal in 1 x betaald. Het restant is een vordering van de verkoper en deze vordering wordt omgezet in een achtergestelde lening. Achtergestelde leningen maken het voor de koper makkelijker om ook elders financiering te regelen. Bijvoorbeeld bij een bank. Banken zullen een achtergestelde lening door de verkoper zien als blijk van vertrouwen in de kopende werknemer. De kans dat de bank dan helpt met de financiering en een overnamefinanciering verstrekt is bij een achtergestelde lening door de verkoper aanzienlijk groter. Ook andere vormen van financiering komen voor bij overdracht, zoals bijvoorbeeld crowdfunding of leningen schenkingen van familie en vrienden. Dit gaat dan niet om extreme bedragen, maar een goede mix van financieringsmogelijkheden kan ervoor zorgen dat je het bedrijf kunt verkopen aan een werknemer of aan het management. Overigens zal de bank altijd een eigen inbreng van de kopers eisen. De koper moet als ondernemer bereid zijn om zelf geld te investeren.

Hoe kan je de waarde vaststellen?

Waarde is nooit hetzelfde als prijs. Waarde is subjectief dat wil zeggen, afhankelijk van de persoon die naar de onderneming kijkt. Prijs is de resultante van een onderhandeling. Prijs is objectief. Er zijn verschillende methodes om de waarde van jouw bedrijf te laten bepalen. Discounted Cash Flow, Adjusted Present Value, Multiple Methode, Liquidatie waarde en Intrinsieke waarde zijn zeer bekend. Ook het bepalen van de ondernemingsgoodwill laat zien hoe de waarde van het bedrijf is opgebouwd. Kijk hiervoor naar onze gratis tool waardebepaling.

 

Formule

Er bestaan formules om een allereerste schatting van de waarde te maken die men “vuistregel” noemt. Deze vuistregels zijn een eerste globale schatting en zegt dat de waarde van de onderneming bijvoorbeeld 4 tot 6 maal de EBITDA is. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Dit is het bedrijfsresultaat voor rente en belastingen, vermeerderd met de afschrijvingen. Deze vuistregels vind je bijvoorbeeld bij de Brookz Barometer:

De meest gangbare formules om tot een meer nauwkeurige waardebepaling te komen zijn als volgt:

  • Discounted cashflowmethode
  • Adjusted Present Value
  • Intrinsieke waarde
  • Liquidatie waarde

    Goodwill

    Er bestaan 2 soorten goodwill, ondernemingsgoodwill en persoonlijke goodwill. Ondernemingsgoodwill is de meerwaarde van jouw onderneming boven de waarde van het Eigen Vermogen. Als jij een ijzersterk bedrijf hebt dat een hoge marktwaarde heeft omdat er veel interesse in jouw producten bestaat, dan is de onderneming meer waard dan het Eigen Vermogen laat zien. Deze “premie” noem je dan goodwill. En deze goodwill is gebaseerd op de prestaties van de onderneming.

    Persoonlijke goodwill is de waarde die jij als persoon vertegenwoordigt binnen de onderneming. Als jij als ondernemer alle belangrijke contacten hebt, alle kennis van de producten en productie hebt en volstrekt onmisbaar voor de onderneming bent, dan zit de waarde niet in de onderneming maar in jou. De goodwill is dan persoonsgebonden. Probleem is dat niemand hiervoor wil betalen.

    De waarde van bedrijven verschilt ook per branche waarin je actief bent en of je bijvoorbeeld lopende abonnementen hebt waardoor jaarlijks geautomatiseerd veel geld binnenkomt.

    Wat te doen met personeel bij verkoop van het bedrijf?

    Als je jouw bedrijf verkoopt wordt de koper automatisch de nieuwe werkgever van de werknemers. Je blijft een jaar medeverantwoordelijk voor het naleven van de arbeidsvoorwaarden. Als het personeel toch besluit om niet te willen werken voor de nieuwe werkgever, dan kunnen zij gewoon ontslag nemen. Je moet daarom goede afspraken maken met het personeel en in sommige gevallen krijgt het personeel soms een klein deel van de verkoopopbrengst.

    Hoe kun je jouw bedrijf verkopen

    Er zijn verschillende manieren om te verkopen. Zo kunt je er voor kiezen om jouw onderneming gedeeltelijk te verkopen. Zo hoeft je niet meteen helemaal afstand te doen van jouw bedrijf. Hieronder leest je hoe dit in zijn werk gaat.Gedeltelijk verkope

    Als een bedrijf meerdere dochteronderneming heeft is het soms wenselijk om een dochterbedrijf af te stoten en te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld een vennootschap zijn met onroerend goed. Of een buitenlandse deelneming. Of een slechtlopend bedrijfsonderdeel. Gedeeltelijk verkopen van jouw bedrijf heeft als voordeel dat de losse onderdelen mogelijk meer opleveren dan het geheel.Aandelen verkopen

    Als kiest om te verkopen aan meerdere kopers of investeerders, moet je jouw bedrijf omzetten in een Besloten Vennootschap (B.V.). Dit omdat de kopers (een deel van) jouw aandelen zullen willen kopen. Bij deze rechtsvorm (Besloten Vennootschap) is het kapitaal verdeeld in aandelen. Die aandelen zijn in bezit van de aandeelhouder(s), van jou dus. De onderneming wordt verkocht door het verkopen van aandelen. Een B.V. wordt door de wet gezien als rechtspersoon. Een B.V. heeft dus rechten en plichten en kan schulden aangaan. Als je er voor kiest om jouw aandelen te verkopen, geeft je de nieuwe aandeelhouder zeggenschap over jouw bedrijf. Elke aandeelhouder heeft stemrecht in de vergaderingen van de aandeelhouders, tenzij sprake is van gecertificeerde aandelen. Als je de meeste aandelen hebt verkocht, heeft de koper vervolgens de meerderheid van stemmen in de aandeelhoudersvergadering. De koper stelt dan het beleid vast en maakt de belangrijkste beslissingen. Voor het verkopen en de overdracht van jouw aandelen, heb je een notariële akte nodig. Die kunt je laten opmaken bij de notaris. Hier zitten kosten aan verbonden.Bedrijfspand verkopen en terug huren

    Bedrijfspand verkopen en terug huren gebeurt steeds vaker door ondernemers. Als eigenaar wil je misschien het pand verkopen omdat er een goede prijs voor wordt geboden, maar je wil het pand nog steeds blijven gebruiken. Dan kan je kiezen voor verkoop en terug huren of “sale and lease back”. Als huurder hoef je je geen zorgen meer te maken over het onderhoud van het pand. Ook krijg je meer vrijheid, omdat je niet meer vast zit aan het pand. Je zult een huurovereenkomst moeten tekenen maar je kunt die huurovereenkomst volgens de geldende opzegtermijn later weer opzeggen.Hoe werkt verkopen met schuld?

    Verkopen met schuld is mogelijk. Schulden worden afgetrokken van de koopprijs. Het is dus handig om de schuld zo laag mogelijk te maken voordat je het verkoopt. Anders is het bedrijf minder aantrekkelijk voor de koper. Het gaat niet alleen om rentedragende schuld maar ook om schuld bij de Belastingdienst.Verlieslatende bedrijven verkopen

    Als een ondernemer kiest om een verlieslatend bedrijf te kopen kan dit zijn omdat hij of zij in zichzelf geloofd. Hij of zij kan over de verliesgevende periode heen kijken en erin geloven om met zijn of haar kennis de verkoop of productie anders aan te pakken. Ben je koper en geloof je in de merknaam of het product van het verlieslatende bedrijf en ben je ervan overtuigd dat dit succesvol zal worden, dan is dit een kans. Het verlieslatend bedrijf kopen is dan een mooie manier om voordelig te starten met een lopend bedrijf. Het is natuurlijk extreem belangrijk om een gedegen businessplan te schrijven, een marktonderzoek te doen en een uitgebreid due diligence onderzoek uit te voeren.

    Ondernemingsraad

    Tijdens de verkoop, fusie of overname moet de ondernemingsraad (OR) officieel om advies gevraagd worden als nog sprake is van wezenlijke invloed door de ondernemingsraad. In de praktijk werkt dit echter vaak anders. Vaak wordt de verkoop pas voorgelegd in de definitieve fase en dan is het moeilijk voor de ondernemingsraad om er nog tussen te komen. Zijn er zaken niet voorgelegd aan de OR, dan kan de ondernemingsraad de zaak voorleggen bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Heeft de ondernemingsraad bezwaar tegen de verkoop? Dan kan dat een reden zijn voor overnemende partij om het bedrijf niet over te nemen.

    Fiscaal

    Bedrijven krijgen allemaal te maken met belastingen. Hieronder zetten we op een rijtje waar je precies in aanmerking voor kan komen:

    Inkomstenbelasting

    Niet iedere ondernemer moet inkomstenbelasting betalen. je moet belasting betalen als er inkomen of omzet is binnen jouw onderneming. Er zijn drie bronnen nodig van inkomen:

    • Loon uit dienstbetrekking
    • Winst uit onderneming
    • Resultaat uit vorige werkzaamheden

    Deelnemingsvrijstelling

    Om te kijken of de deelnemingsvrijstelling kan worden gebruikt na verkoop van jouw bedrijf moet er eerst worden gekeken of sprake is van deelneming. Er is sprake van een gekwalificeerde deelneming bij het hebben of kunnen uitoefenen van minimaal 5% van stemrechten of een vergelijkbare zeggenschap in de onderneming. Dus vanaf 5% van de aandelen kan je gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling. De deelnemingsvrijstelling houdt in dat winsten en verliezen van de 5% (of meer) dochter/deelneming geen deel uit maken van jouw belastbare winst, als deze winst reeds is belast bij een dochter/deelneming. Bij verkoop van de dochter/deelneming valt de verkoopwinst ook onder de deelnemingsvrijstelling. Dit betekent dat je bij verkoop van jouw bedrijf de winst niet wordt belast in de holding die de aandelen van jouw bedrijf hield.

    Verkoop bedrijf tegen winstrecht

    Als je een bedrijf wilt overdragen kan de hoge vraagprijs voor kopers in de weg staan. Je kunt dan afspreken om te verkopen met winstrecht. Dit is een vorm van earn-out. Het is in feite een nabetaling die afhankelijk is van de prestaties van de onderneming. Als de verkoopprijs bijvoorbeeld 4 miljoen is, kunt je afspreken dat 2 miljoen direct wordt betaald en vervolgens verspreid over enkele jaren een percentage over de omzet of winst wordt betaald. De prijs kan dan hoger uit komen dan de actuele verkoopprijs en je hebt dan nog jaarlijks rendement uit jouw verkochte bedrijf. Risico bij een percentage over winst is het feit dat sommige bedrijven na aankoop vanwege deze afspraak zorgen dat ze juist geen winst maken gedurende de afgesproken periode. Vaak is het daarom verstandig om bij verkoop van een bedrijf tegen winstrecht een afspraak te maken over de omzet (dit is goed meetbaar) en niet over de winst (dit is makkelijker te manipuleren).

    Wat je verder moet weten over bedrijven verkopen in Nederland

    Zodra je jouw bedrijf laat beëindigen of gaat verkopen, moet je je uitschrijven uit het Handelsregister. De Kamer van Koophandel geeft jouw uitschrijving automatisch door aan de Belastingdienst. Jouw btw-nummer stopt automatisch na uitschrijving. Controleer of je hiervan een melding hebt gekregen, zo niet, dan moet je jouw stopzetting alsnog doorgeven bij de Belastingdienst. Als je stopt met jouw bedrijf omdat je het verkoopt moet je fiscaal afrekenen met de Belastingdienst. je moet rekening houden met:

    • Stakingswinst
    • Oudedagsreserve
    • Desinvesteringsbijtelling
    • Overdrachtsbelasting
    • Aangifte

    Er is sprake van staking als je stopt met jouw onderneming, maar ook als je jouw bedrijf verkoopt. Als je jouw onderneming verkoopt moet je de administratie afsluiten, de jaarstukken opmaken en na de eindberekening een slotaangifte omzetbelasting doen. Ontslag van werknemers moet je bij de Belastingdienst melden, dit in verband met de loonheffing.

    Ons Team

    Alexander Thomassen

    Alexander Thomassen

    In- en uitkoop aandeelhouders

    Ben Kaal

    Waardebepaling & medewerkersparticipatie

    Maarten Koolen

    Maarten Koolen

    Juridisch expert

    Juan Weijers

    Juan Weijers

    Assistent

    Peter Paauw

    Peter Paauw

    Assistent

    Onze diensten

    Waar wij jou bij kunnen helpen

    Bedrijf succesvol verkopen

    Bedrijf verkopen

    Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

    Bedrijf kopen - jump corporate finance

    Bedrijf kopen

    Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen je graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

    Presentatie geven om Investeerders te zoeken

    Investeerders zoeken

    Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen je helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

    Management buy in

    Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen je helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst.

    Jump Corporate Finance

    Bel ons vandaag nog